1231
kezdőlap | Médiaajánló | ufó-esetek | információk | elérhetőség | 4D movie | támogatók | ufó képek, illusztrációk

"NevetÅ‘" születésnap

Október 26-án ünnepelte kilencedik születésnapját a Negyedik Dimenzió magazin. Az ünnepi adás vendége Maksa Zoltán humorista volt, aki a jó hangulatot biztosító humoros történetek mellett igazi meglepetéssel is elÅ‘rukkolt.
A nevetésrÅ‘l is lehet komolyan beszélni, hiszen ennek a jó közérzethez elengedhetetlen tevékenységnek komoly élettani szerepe is van.

 


Dr. Várszegi Mária neuropszichiáter definíciója szerint a nevetés elsÅ‘sorban az idegrendszer és a mimikai izmok együttes játéka.

- A nevetésnek nagyon sok formája ismert: hahotázhatunk, kacaghatunk, mosolyoghatunk - cinikusan, gúnyosan, kárörvendÅ‘en. Persze az elsÅ‘ két esetben megfelelÅ‘ hangulatra - és természetesen fogékony személyiségre - van szükség. A nevetés segíthet feledtetni a kisebb problémákat. Egy jó kedvű, mosolygó, magából nyugalmat sugárzó ember olyan konfliktusokat is megoldhat, amelyeket egyébként csak nagyon nehezen lehetne.
Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor nincs hangulatunk a viccekhez;

egy depressziós ember a humornak semmiféle formájától nem fog hahotázni.
Az antidepresszánsokkal kapcsolatban sajnos sok a félreértés: ezeket sokan afféle "örömpiruláknak" hiszik - beveszek egy szemet, és nevetni fogok - ám ezek a szerek nem erre valók. Sokkal inkább egy alaphangulatot alakítanak ki: segítenek megszüntetni a szomorúságot. Ám ha a személyiség "nem vevÅ‘" a humorra, akkor önmagukban csak a gyógyszerek nem fognak senkit megnevettetni.

Maksa Zoltánról kevesen tudják, hogy a humor mellett a megmagyarázatlan jelenségek iránt is elkötelezte magát. ElÅ‘ször csak érdeklÅ‘dött a téma iránt, késÅ‘bb maga is gazdagodott efféle élményekkel.

- Az egyik emlékezetes eset 1989-ben történt. Debrecen mellett, egy kis faluban tartottam elÅ‘adást, majd miután a jó hangulatú összejövetel véget ért - hajnal három óra felé - hazaindultam. Ahogy autóztam, egyszer csak egy nagyon erÅ‘s fényre lettem figyelmes. Olyan világos volt, hogy egész messze beláttam magam elÅ‘tt az országutat. Kezdtem nézelÅ‘dni, kerestem a fény forrását, hát látom ám, hogy jobbra tÅ‘lem, az erdÅ‘ felett jó 100-150 m magasan lebeg valami, az árasztotta magából azt a rendkívül erÅ‘s fényt. Ahogy mentem tovább, szemlátomást haladt velem párhuzamosan. Néha felgyorsítottam - Å‘ is - majd visszavettem a sebességet, akkor a tárgy is lassított. A Hortobágyon egy rövid idÅ‘re megálltam, és figyeltem, de azon kívül, hogy a fény is megállt, nem történt semmi. Visszaültem az autóba és továbbindultunk. Nem sokkal azelÅ‘tt, hogy Pestre értem volna, egy pillanat alatt eltűnt.

- Néha eljátszottam már a regressziós hipnózis gondolatával, ám még nem került rá sor. - vallja be Maksa Zoltán.
- Van még egy különös történetem - inkább ezek azok az emlékek, amelyek a mélyebb feltárásra inspirálnak. A Mátra lábánál autóztam hazafelé, megint hajnal volt és rettenetesen elálmosodtam. Bevált gyakorlat, hogy ilyenkor megállok, és egy kis tornával felfrissítem magam. Most is így tettem. Kiszálltam, futottam egy kört a kocsi körül, majd visszaültem. Megnéztem az órát, hogy körülbelül mikor érek haza, akkor láttam, hogy húsz perc telt el. Az egyetlen különös momentum egy halk, zúgó hang volt, amit én a távvezetékek zümmögésével azonosítottam.

A 4.D. ünnepi adását a már megszokott élÅ‘ telefonos játék zárta, amelynek nyertesei könyvekkel, ajándékcsomagokkal lettek gazdagabbak, s egy szerencsés telefonáló "örökbe fogadhatta" Alfot, a közel életnagyságú plüss földönkívülit. A sorsolás idÅ‘pontjára színültig megtelt urna a legjobb bizonyíték volt arra, hogy a Negyedik Dimenziónak kilenc év múltán is hűséges nézÅ‘tábora van.

1231