kezdőlap | Médiaajánló | ufó-esetek | információk | elérhetőség | 4D movie | támogatók | ufó képek, illusztrációk

"Lángoló objektumok" a levegőben?

A vitatott kép nagyításán jól látszik a fénycsóvát húzó tárgy is.Nagy érdeklődéssel figyeltem egyik közismert TV csatornán 2003. 10. 10-én bemutatott "jól kivehető, majdnem vízszintesen száguldó, lángoló tárgy" -ról készült összeállítást. Első ránézésre valóban fantasztikus látványnak tűnő jelenségnek valószínű, hogy sokkal egyszerűbb, és gyakran előforduló magyarázata van.
Jómagam mint természetimádó, nagyon sok időt töltöttem-e csodálatos látvány, naplementével egybekötött megörökítésével, ezért számomra a felvételek bemutatásának első pillanataiban majdnem egyértelművé vált, hogy mit lehet látni a képen.

Véleményem szerint a képen látható objektum egy, a nyugati égbolton egyenletes sebességgel haladó, naplementében alulról és a tárgy mögül megvilágított repülőgép volt. Az izzás látványát a kondenzcsík erős megvilágítása, átvilágítása kelti.

A fényjelenségről készült képkockák 1 másodperc eltéréssel. Az állandó ki-be varió miatt ritkán volt éles a kép.A bemutatott felvételek minősége, mivel a kamera szinte állandóan mozgott, illetve az automata fókuszra állított kereső csak tized másodpercekre tudta az élességet, ezáltal a valós képet beállítani (ami egyébként az amatőr felvételek gyakori hibája), és ehhez még adalék volt az állandó "ki-be varió", a legtöbb esetben csak egy nehezen értékelhető, egyébként látványos, homályosan izzó, remegő fénycsóvát eredményezett. Ez kellő alapot adott a misztikus találgatásokra is.
Mivel az objektum az észlelőtől megközelítően 10-14 km távolságra lehetett a felvételt könnyelműség volna egyértelműen beazonosítani, de nagyon sok tény utal arra, hogy az objektum egy a ferihegyi légifolyosón közlekedő repülőgép volt.

A felvételből a következőket tudtam megállapítani:

 1. A "lángcsóva" előtt, ami véleményem szerint valójában egy alulról megvilágított kondenzcsík, időnként egyértelműen látszik egy kis fekete tárgy, vagyis a repülőgép, ami szerencsére nem izzik. A megvilágítás iránya miatt, nagy távolságból filmezve ez mindig fekete szabálytalan pont formájában jelentkezik.
 2. A tárgy egyenletes sebességgel haladt, és a kamera időmérője alapján is legalább 85 másodpercig látható volt. De mivel az első képkocka alapján kikövetkeztethető, hogy a szemtanú jóval később észlelte, mint hogy a gép a horizonton megjelent, és feltehetően a felhők miatt nem tudta végig követni az útját, megállapítható, hogy a látványosság kb. 3 - 4 perc alatt haladt végig a horizont mentén, ami egyébként teljesen megfelel a légtérben nagy távolságból filmezett repülőgépek látványával és időtartamával. (Ezek a repülőgépek átlagosan 800 - 1000 km/h sebességgel haladnak.)
 3. A visszatérő műholdak viszont ennek több, mint hússzorosával, vagyis megközelítőleg 24000 km/h sebességgel érkeznek be a sűrűbb légrétegbe. Ebből nagy valószínűséggel következik, hogy egy "kiselejtezett műhold haláltusája"- sem lehetett a felvételen. Ilyen magasságban és észlelt sebességgel haladó műhold már pillanatok alatt becsapódna

Naplemente után nagyon sok megtévesztő látvány filmezhető.Ennél a jelenség csoportnál a félreértésre az okot legtöbb esetben a kondenz csík adja . Az általában megszokott kék égbolton vakító fehéren kirajzolódó sok esetben, hosszan elnyúló dupla csík már mindenki számára megszokott. Az esetek 95 százalékában ezt lehet látni. Egy egészen más, speciális helyzettel állunk szemben, ha nap már eltűnt a horizont mögött, vagy esetleg annak közvetlen közelében egy felhő mögött rejtőzik.

Az ilyenkor, alulról megvilágított kondenzcsíkok , éppúgy mint a vékony felhők, az egyébként már sötétedő égbolton, csodálatos, leggyakrabban égő vörös színekben pompáznak A csík hossza pedig annak függvényében változik, hogy milyen szögben világítják meg a napsugarak, illetve a megfigyelő hol áll.

 Ha felhők megfelelő szögben helyezkednek el, ugyanúgy lángoló vörösre festi őket a napsugár, mint a kondenzcsíkot.A legizgalmasabbnak tűnő videofelvételt közvetlenül napnyugta után lehet készíteni a nyugati irányba haladó, horizonthoz közeledő repülőgépekről. Ebben az esetben ugyanis a látvány megtévesztésig hasonlíthat egy vörösen izzó, lángoló, szerencsétlenül járt repülőeszköz lezuhanásához.

A TV adást követő napon a győri konferenciáról hazafelé tartva teljesen spontán helyen, az árokparton állva megközelítőleg 40 perc alatt, míg a nap alábukott a horizonton, kamerámmal tucatnyi ebbe a kategóriába tartozó videofelvételt tudtam készíteni az éppen arra járó repülőgépekről. Ezekből láthatnak a kedves olvasók egy válogatást.

 

A szélrózsa minden irányából érkeztek repülőgépek.Ha a gép közelebb repül a szemlélőhöz, már a formája is jól kivehető.Igazi katasztrófa kép, esetleg meteorit , műhold is lehetne a látszólag  égő, zuhanó objektum.

Sós Tibor Ufo - Controll Szeged