kezdőlap | Médiaajánló | ufó-esetek | információk | elérhetőség | 4D movie | támogatók | ufó képek, illusztrációk

Különös objektum a napfelkeltében

Az elmúlt évek során rendkívül sok, szenzációsként beharangozott ufófelvétel látott napvilágot. Az utóbb elvégzett vizsgálatok azonban általában kétféle eredménnyel zárultak: vagy kiderült, hogy ügyes hamisítványokkal próbálják "megetetni" az ufókutatókat, vagy bár a felvétel eredetinek bizonyult, egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy mit ábrázol.
Éppen ezért számít rendkívüli szerencsének, ha egy kutató kezébe olyan fénykép kerül, amelyen - amellett, hogy valódiságához kétség nem férhet - még az objektum is tisztán látszik.

- Az eredeti szakmám villamosmérnök, emellett - előbb hobbiból, egy ideje azonban már hivatásszerűen - természetvédelemmel foglalkozom. - kezd bele T. György a fotó történetébe.
- Néhány éve kiköltöztünk a városból tanyára. Mivel az épülethez jókora terület tartozott, létrehoztunk egy kb. 20 hektáros természetvédelmi területet kis erdőkkel, tavakkal; egy kis darab "őstermészetet", ahol azóta egyre nagyobb számban élnek veszélyeztetett állatfajok. Ezek megfigyelésére fejlesztettem ki, és telepítettem egy automatikus audio- és video-megfigyelőrendszert, amelyeknek felvételei segítenek az állatokkal kapcsolatos dokumentációban. Ugyanezen okból hordok magammal állandóan egy vagy több fényképezőgépet is a terepen.

György életmódjának természetes velejárója lett a hajnali kelés: az állatok egy részét korán etetnie kell. Mivel a tanya egy nagy sík terület közepén fekszik, remek kilátás esik keletre-nyugatra, a férfi hamarosan rabjává vált a fantasztikus, városokban soha nem látható csodálatos napfelkeltéknek, s más nappal, felhőzettel összefüggő jelenségeknek. Lassan tíz éve fotózza ezeket, mára több száz ilyen témájú felvétel van a birtokában. Az eseményeket 2001 májusának reggelén is egy különleges látvány indította útjára...
- Azon a hajnalon egy rendkívüli napfelkeltének lehettem tanúja. Odafent - a nagy sebességű légörvényeknek köszönhetően - fantasztikusan kavargott a felhőzet, alatta pedig egy kis résen csodálatos színben törtek át a napsugarak.
Azonnal berohantam a fényképezőgépért, majd visszaérve készítettem két-három képet a jelenségről. Mivel szerettem volna teleobjektívvel is megörökíteni a látványt, kihoztam a másik gépet is. Arra a résre próbáltam koncentrálni, ahonnan előtörtek a napsugarak. Már akkor feltűnt egy pici fényes pont, de úgy véltem, csak egy újabb rés, hiszen hasonlóan fényes folt számtalan volt a felhőperemnek azon a részén.
Miután csináltam egy újabb képet, már készültem elrakni a gépeket, abban a pillanatban azonban megjelent egy gém, és egyenesen belerepült a napfelkeltébe, abba a világos részbe.

Erről is készült két kép, majd, mint aki jól végezte dolgát, elraktam a gépeket és mentem a munkám után.
Ennyi a tulajdonképpeni történet, ennyi, és nem több. A felvételek hetek múlva lettek előhívatva, s amikor a nagyításokat végignézte, döbbent meg György őszintén: azon a bizonyos napfelkelte képen a felhők alatt egy repülő objektum látszott. Ám még mindig nem hitt a szemének...

- Sajnos rá lettem kényszerítve, hogy szkeptikus legyek, hiszen - tanulmányozva az ufókkal kapcsolatos szakirodalmat - eddig még egyetlen ízben sem fordult elő, hogy meg tudtak volna győzni. Műszaki ismereteim birtokában tisztában vagyok vele, hogy mennyire könnyen hamisíthatók, számítógépes csúcstechnológiával egyszerűen előállíthatók hihetetlenül szép és érdekes effektusok. Ha hasonló történetet hallanék egy magányos észlelőről, lehet, hogy én sem hinném el, kacsának minősíteném, a felvételt pedig ügyes hamisítványnak. De ha előkerülne valahonnan hasonló kép, akkor az már hatványozottan megemelné ennek a dolognak a hitelét. - Tulajdonképpen engem egyáltalán nem érdekel, hogy ki mit hisz erről a felvételről. Annak, hogy most egyáltalán nyilvánosságra hozom, egyetlen oka van: szeretnék magam is magyarázatot kapni.

Hogy a képen mi látható, egyelőre sajnos még nem tudjuk. Egy bizonyos: a hamisítási szándékot ezúttal kizárhatjuk. A fotók, valamint a negatív vizsgálata negatív eredményt hozott: semmiféle nyoma annak, hogy manipuláltak volna vele. - szögezi le Sós Tibor ufókutató.

- Mindenképpen kutatásaim egyik legérdekesebb fényképfelvételét kaptam kézhez. A szemtanú elbeszélése alapján fel sem merül bennem, hogy átverésről vagy trükkről van szó. A felvétel a véletlenszerűen fényképezett ufófelvételek kategóriájába sorolható, hiszen a fotós elmondta, hogy látott ugyan egy fénypontot, de nem foglalkozott vele, figyelmét a napfelkelte kötötte le. A negatív és a képek vizsgálata során kiderült, hogy nem egy utólag manipulált felvételről van szó, viszont a fénybecsillanás vagy egyéb optikai jelenségek kérdésében a bevont szakemberek véleménye elég különböző. Megnehezítette a kérdés eldöntését, hogy az észlelő sem az objektum mozgásáról, sem a haladási irányáról, sem a láthatóság időtartamáról (amelyek egyértelműen élővé tehették volna az objektumot) nem tudott beszámolni. Az archívumban csak megközelítően hasonló alakú, formájú ufófelvételek találhatók, de ezek a formációk sok esetben hasonlíthatnak optikai jelenségekre is. Ezért az eddigi vizsgálatok alapján nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a természetfotós ufót fényképezett. Reméljük, a további vizsgálatok eldönthetővé teszik, hogy valójában mit is látunk a napfelkeltében!